2009-03-12

Har du en miljövänlig menstruation?



Jag har fram till för bara några månader sedan använt engångplastskydd, såna där mensskydd som man köper på vanliga mataffärer som ICA och COOP. Men har länge tänkt på alternativa lösningar till denna miljöförstörelse.

Varje år kastas mer än 45 miljarder menss
kydd bort någonstans. Det tar ungefär 500 år för en dambinda att brytas ner i små, små beståndsdelar i jorden. Det är långt ifrån liknande biologisk nedbrytning. Mer än 90% av en sanitetsbinda tillverkas av plast från råolja, resten kommer från trämassa som klorblekts. Stora skogsområden går till avverkning för att få fram trämassan.(Ekohygien) Med andra ord innebär det att fler än 90 miljoner använda bindor och trosskydd antingen bränns upp eller begravs i sophögar varje år bara här i Skandinavien.

EcoSoft har en naturtampong gjord av finkorig natursvamp. Denna ser, åtminstone för mig, väldigt läskig ut och jag undrar om denna verkligen kan skonsam. När man läser vidare om produkten står det att den är mjuk när den fuktas och därför inte sliter på slemhinnorna som vanliga tamponger. Den minskar risken för underlivsinfektioner och kan användas vid sparsam till normal mens eller vid riklig mens tillsammans med tygbinda eller tygtrosskydd. Tillverkaren uppger dessutom att svampen kommer från odlingar där de skördas skonsamt för att återväxten ska garanteras.

Råd vid användning
Trä en tråd, gärna tandtråd, genom svampen så att du enkelt får tag i den. Fukta svampen i vatten, krama ur och sätt in den som en vanlig tampong. När svampen drar åt sig blod blir den tyngre och glider nedåt. Ta ut och skölj den, krama ur och sätt tillbaka den. Samma svamp används under en dag, inte längre. Låt svampen torka ordentligt innan du använder den igen. Du behöver minst två svampar, låt den ena torka medan du använder den andra.

Kostnad (på Amandas intima) 165 kr/2 st.

När det gäller tygbindor är valmöjligheten större. Det finns att välja på olika märken, Lunette, som är finsktillverkad, ImseVimse, Sckoon och EcoSoft. Jag använder mig av märket Sckoon, men det var mest på grund av att de har väldigt snygga skydd. På så sätt känns mensperioden lite lyxigare :-) En fördel med just Sckoon är också att de har utbytbara inlägg till de flesta av deras bindor, vilket gör att du kan använda bindan längre och bara behöver byta ut inlägget. På så sätt känns det mycket fräschare. Se Sckoons alla snygga bindor.

EcoSoft's bindor är tillverkade i Sverige och Ungern och är sydda av ekologisk bomull. Samtliga har ett spärrskikt mot botten som förhindrar genomblödning men som släpper in luft.

Tvättråd av bindorna:
  • Tvätta direkt i 60 grader utan sköljmedel låt lufttorka (bra för dig som har bråttom och inte bryr dig om att bindan fläckas på insidaneller
  • Lägg bindan i kallt vatten och förbehandla med vegetabilisk fläcktvål. Tvätta den i maskin i 60 grader utan sköljmedel och låter lufttorka (denna metod ger ett finare resultat.)
Jag använder mig av alternativ 2 eftersom jag är rädd om mina snygga bindor och vill behålla deras färger och mjukhet.

Det finns ännu ett miljövänligt alternativ. Natracare är ett varumärke som är känt för sitt miljöengagemang när det gäller att minimera miljöpåverkan från sanitetsprodukter. De är tillverkade av ekologiskt hållbara och förnyelsebara material,stärkelsebaserad plast och ekologiskt certifierad bomull. Utbudet finns både för bindor och trosskydd samt våtservetter och tamponger av ekologisk bomull. Fördelen med Natracare är att de finns att köpa på COOP Forum, på vissa COOP Konsum, på ICA Maxi, ICA Kvantum och i vissa ICA Supermarket.
Annars finns det på webshop.

Det finns med andra ord alla möjligheter i världen att ha en miljövänlig menstruation. En annan viktig detalj är att det är dyrt att köpa skydd, med naturtampongen och tygbindorna kommer du alltså att spara MULTUM.

Jag köper mina tygbindor hos Amandas intima, som har en fin och lättnavigerad hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar